Pogledajte očaravajuće fotografije napravljene dronom

0
5


Fotograf Adnan Bubalo večeras je na svojoj Facebook stranici podijelio očaravajuće fotografije zimske idile u Fojnici, koje je snimio dronom.

Zadivljujući prizori koji oduzimaju dah snimljeni su dronom, a ljepota ovog gradića iz srca Bosne i Hercegovine pokazuju da itekako ima veliki potencijal za razvoj turizma.

“Zimska idila u zavičaju. Fojnica je najljepša zimi, ustvari meni je zimi sve lijepo”, napisao je fotograf Adnan Bubalo.

Fojnica, ne samo da je važno kulturološko mjesto u našoj zemlji, starijim generacijama poznata je kao mjesto bogato izvorom ljekovite vode i termalnog lječilišta.

U centru grada nalazi se nekoliko bogumilskih stećaka, a možete posjetiti i Salihagića kuću, takozvanu Musafirhanu, koja je u vlasništvu porodice Salihagić, a smatra se najstarijom spomen kućom na prostoru Bosne i Hercegovine. U neposrednoj blizini nalazi se i Atik džamija, koja datira još iz 1551. godine.

Franjevački samostan Duh Sveti, također je neizostavni dio historijskog bogatstva ovog gradića, koji u svojoj muzejskoj zbirci posjeduje oko 10 000 knjiga i rukopisa iz srednjeg vijeka.

Fojnica posjeduje idealan geografski položaj, a nalazi se u blizini planine Vranice, a tu je i Prokoško jezero, kao jedno od najljepših i najposjećenijih jezera u Bosni i Hercegovini. Na jezeru je moguće prenoćiti u tradicionalnim kolibama i probati neke od tradicionalnih namirnica koje pravi lokalno stanovništvo.Source link