Policija prekinula sporni performans ispred NPS, nagi muškarac i žena će biti kažnjeni

0
14


Performans koji je trebalo da bude održan na trgu Susan Sontag u Sarajevu do ponoći, prekinut je oko 22:00 sata, a zbog neprimjerenosti ovakvog umjetničkog izražaja.

Riječ je o nastupu koji je zamišljen kao šestosatni događaj o zajedničkom životu i ljubavi, a ovaj događaj je uzburkao društvene mreže i uznemirio prolaznike s obzirom na to da glumci Leja Jurišić i Marko Mandić izvode performans skoro potpuno goli.

U jednom momentu glumac je i sišao s bine te prošetao trgom, a žena ga je vratila na binu. Performans je nastavljen na bini, ali i dalje je glumac bio nag.

Nakon što su na društvenim mrežama brojni građani negodovali zbog ovakve umjetnosti na ulici, pozvana je i policija koja je brzo reagovala i prekinula skup.

“Utvrđuju se sve okolnosti i bit će poduzete zakonom propisane mjere protiv organizatora, ali i učesnika”, rekli su iz MUP-a KS.

Ističu kako ova aktivnost nije najavljena kao javni skup, što je protivno Zakonu o javnom okupljanju KS.

Osim što aktivnost nije najavljena, ona je i nezakonita s obzirom na to da obnažavanje na javnom mjestu spada u prekršaj protiv javnog reda i mira, i kažnjiv je od 200 do 600 KM. Iz policije su nam kazali da će adekvatno biti kažnjeni i sami umjetnici, ali i organizatori.

Inače, još uvijek nije moguće utvrditi organizatora ovog događaja s obzirom na to da Narodno pozorište Sarajevo i Vlada KS navode da ovo nije dio projekta “Kultura na ulice”.

S druge strane, organizatorica Art Festivala Zvrk Jasmina Prolić navela je kako je riječ upravo o tom ljetnom programu u Sarajevu.Članak preuzet: Izvor