Poljska od Njemačke dobija znatno manje plina

0
8


Isporuke plina iz Njemačke u Poljsku cjevovodom Yamal-Europa osjetno su pale, a smanjene su i isporuke ruskog plina preko Ukrajine, pokazuju podaci operatora plinovoda.

U Poljsku je jutros, prema podacima na mjernoj tački Mallnow na njemačko-poljskoj granici, stizalo 849.559 kilovatsati plina po satu. Jučer je obim protoka iznosio oko 1.73 miliona kilovata po satu.

U Slovačku bi preko granične tačke Velke Kapusany iz smjera Ukrajine trebao stići 27.1 milion kubika ruskog plina, za osam posto manje nego u ponedjeljak, pokazuju podaci ukrajinskog sistema prijenosa.

Ruski plinski div Gazprom objavio je da će u utorak u Evropu preko Ukrajine isporučiti 32.6 miliona kubika plina, gotovo osam posto manje nego u prethodnim danima.

U proteklih 10 dana kompanija je u Evropu preko Ukrajine isporučivala između 35.4 i 35.5 miliona kubika plina. Krajem prošle i u prva tri dana nove godine izvozila je više od 40 kubika dnevno.

U Gazpromu nisu odmah odgovorili na upit da komentarišu smanjene isporuke. Upućeni izvor nagađa da odražavaju manju potražnju zbog neočekivano blage zime u Evropi.

Ukrajina je u maju prošle godine blokirala tranzit ruskog plina preko Sohranivke pa ga Gazprom doprema u Evropu još samo preko preostale tranzitne tačke u Sudži.



Source link