Pravili smo greške koje se ne smiju dešavati, ali možemo mnogo napredovati

0
15


Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Adis Bećiragić nakon poraza od Češke u meču 5. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo rezultatom 93:81 kaže da je imao samo pet dana za pripremu ove utakmice i da se to moglo osjetiti u igri našeg tima.

Bećiragić je večeras debitovao na klupi našeg nacionalnog tima, a nakon utakmice je rekao da tokom susreta nismo uspjeli pronaći pravi ritam.

“Bila je ovo teška utakmica za oba tima, koja su imala veliku želju da ostvare pobjedu. Ako pogledate statistiku, ona pokazuje da smo imali loš procenat šuta, ali mislim da je glavni uzrok tome što smo imali samo pet dana za pripremu ove utakmice. Igrači nisu neko vrijeme trenirali nakon završetka sezone, a kad smo počeli pripreme nismo mogli pronaći taj ritam”, rekao je Bećiragić i dodao:

“U drugom poluvremenu smo zaigrali nešto bolje, ali Češka je promijenila ritam utakmice sjajnim ofanzivnim skokom. Čestitam protivniku, ali i mojim momcima zbog teške utakmice u kojoj su pokazali veliku želju.”

Nakon toga, istakao je i da je ekipa pravila neke košarkaške greške koje ne smiju da se dese.

“Očigledno je razlika bila u fizičkoj pripremljenosti i u tome je bila osnova. Imali su daleko bolji procenat šuta. Znali smo da su dobri šuteri, ali mi smo morali bolje da šutiramo jer smo imali dobre pozicije. Pravili smo neke košarkaške greške koje ne smiju dešavati i nadam se da ćemo to što prije riješiti. Možemo mnogo da napredujemo, posebno u napadu. Nadam se da ćemo se odmoriti i spremiti za meč s Bugarskom. Pozivam navijače da dođu u Skenderiju i podrže nas jer ovi momci to zaslužuju”, rekao je Bećiragić.

Reprezentacija BiH u šestom kolu kvalifikacija (4. jula) bit će domaćin Bugarskoj u dvorani “Mirza Delibašić” (KSC Skenderija) u Sarajevu.

Plasman na Mundobasket izborit će 12 najboljih selekcija iz evropskih kvalifikacija. Prije toga se igraju dva kruga kvalifikacija. U aktuelnom krugu postoji osam grupa po četiri selekcije i najbolje tri idu u završni krug. Tako ćemo dobiti 24 selekcije u završnom krugu, koje će biti raspoređene u četiri grupe po šest selekcija. Najbolje tri iz sve četiri grupe, odnosno 12 reprezentacija ostvarit će plasman na Svjetsko prvenstvo.

Svjetsko prvenstvo će se 2023. godine održati u Indoneziji, Filipinima i Japanu.Source link