Predsjednik Šri Lanke nakon protesta prihvatio da podnese ostavku

0
23


Predsjednik Šri Lanke, Gotabaya Rajapaksa prihvatio je da podnese ostavku nakon dramatičnog dana u Šri Lanci i protesta koji su rezultirali provaljivanjem demonstranata u privatnu kuću i rezidenciju predsjednika, te spaljivanjem kuće.

U poruci objavljenoj preko glasnogovornika parlamenta, predsjednik je rekao da će 13. jula odstupiti sa funkcije kako bi osigurao miran transfer vlasti.

Ostavka predsjednika predstavlja historijsku pobjedu za demonstrante koji su već mjesecima pozivali na njegovu ostavku dok se država borila sa najvećom ekonomskom krizom u nekoliko generacija. U subotu je u protestima protiv predsjednika i premijera učestvovalo više desetina hiljada stanovnika Šri Lanke.

Ranije je i premijer Ranil Wickremesinghe objavio da će podnijeti ostavku nakon razgovora sa predstavnicima parlamentarnih stranaka. Postignut je sporazum je da se formira nova vlada u koju će ući predstavnici svih stranaka u Šri Lanci.

Šri Lanku potresaju protesti nakon što je država doživjela faktički bankrot i ostala bez stranih novčanih deviza te time izgubila sposbnost da učestvuje na svjetskom tržištu roba. Država je gotovo ostala bez zalihe naftnih derivata te je obustavljena prodaja stanovništvu.Source link