Prihvatljive cijene i poboljšana ponuda smještaja

0
15


Morski gradovi širom regiona pripremaju se za prvu pravu ljetnu sezonu nakon pandemije koronavirusa, a jedna od najprimamljivijih destinacija bit će Ulcinj u Crnoj Gori. Reporteri Klix.ba posjetili su ovaj grad na krajnjem jugu crnogorskog primorja koji je redovna destinacija za brojne građane iz BiH.

Iako još nismo na vrhuncu ljetne sezone, već u prvoj polovini juna smo zatekli pune plaže kupača i među njima veliki broj stranih turista. Temperature zraka se kreću blizu 30 stepeni Celzijevih te nema nikakvih prepreka da gosti uživaju u morskim čarima i odmoru nakon dvije godine u kojima su dominirale restrikcije zbog koronavirusa.

Promocija u Sarajevu

“Prošla godina nam je bila uspješna iako smo još bili pod koronavirusom. U međuvremenu smo učestvovali na svim turističkim sajmovima u regionu, pa i šire. Nažalost, nismo bili u BiH jer je sajam bio otkazan. Međutim, imamo u planu napraviti promociju Ulcinja u Sarajevu da nadoknadimo taj minus. Nadamo se da će 2022. godina biti rekordna. Poslije koronavirusa ljudi su željni izlaska, biti na moru… Početni signali govore da ćemo u septembru proglasiti 2022. godinu kao jednu od najuspješnijih sezona”, rekao nam je Gzim Hajdinaga, direktor turističke organizacije Ulcinja i bivši gradonačelnik.

U ovom gradu koji se nalazi na krajnjem jugoistoku Crne Gore u blizini granice s Albanijom postoji veliki broj hotela i privatnih smještaja. Tokom našeg boravka u prvoj polovini juna smještaji su se mogli naći za 10 eura po osobi za jednu noć. Međutim, rečeno nam je da će na vrhuncu sezone u julu i augustu ove cijene biti povećane za 10 do 20 posto.

Gzim Hajdinaga (Foto: T. S./Klix.ba)
Gzim Hajdinaga (Foto: T. S./Klix.ba)

Ukoliko se odlučite za neki atraktivniji hotel koji se nalazi uz samu plažu, smještaj za četveročlanu porodicu može se naći za 120 eura za noć uz polupansion. Domaćini tvrde da globalno poskupljenje neće imati veliki utjecaj na njihove ugostiteljske cijene.

“Neminovno je da će biti malih pomaka s cijenama. Međutim, imamo dogovor s hotelijerima i ugostiteljima da držimo niske cijene pa shodno tome nigdje u okruženju neće biti jeftinije, pa čak ni u Albaniji koja slovi kao jeftina destinacija. Ulcinj je grad s 22.000 stanovnika, a onda u 60 dana u sezoni postane grad s 200.000 stanovnika. Grad je geografski proširen pa sada imamo 16 kilometara pješčane plaže, mnogo hotela i privatnih kuća. Kako se u našem narodu kaže, koliko para – toliko muzike. Za smještaje uz samu plažu logično da se će malo više platiti”, ističe nam Hajdinaga.

Cijene u kafićima i restoranima

Cijene u lokalima koji se nalaze uz samu ulcinjsku malu plažu ne razlikuju se puno od onih u Bosni i Hercegovini. Espresso kafu možete popiti za 1,20 eura, a produženu kafu s mlijekom za 1,50 eura, koliko košta i negazirana flaširana voda.

Cappuccino košta 1,80 eura, točeno pivo dva eura, flaširano 2,80 eura, a sokovi koštaju od 1,50 eura. Cijene pizza se kreću od četiri eura, jela s piletinom od šest eura, dok su cijene voća nešto skuplje pa kilogram jagoda i trešanja košta 3,5 eura, a lubenice 1,50 euro. Za 3,20 eura možete popiti čašu cijeđenog prirodnog soka.

Račun iz kafića koji se nalazi uz samu plažu
Račun iz kafića koji se nalazi uz samu plažu

“Osim prihvatljivih cijena, turiste privlače najljepše plaže. Naših 12 plaža su od nadležnih službi dobile plavu zastavicu koja se daje plažama i hotelima koji ispunjavaju visoke standarde. Tako da su u Ulcinju plaže najsređenije od svih u okruženju. Ulcinjani imaju i veliku tradiciju u turizmu. Kod nas je gost sveta stvar. Veže nas dosta lijepih odnosa s Bosnom i Hercegovinom, a imamo i ličnih prijateljstava. Prošle godine su gosti iz BiH bili treći po brojnosti nakon Kosovara i Srba. Vrijedi istaći da je Ulcinj grad koji živi 24 sata. Držimo primat i slovimo kao grad mladih. Noćni život traje do ranih jutarnjih sati, a to nam omogućava velika plaža gdje ne smetamo nikome pa ne reaguju ni inspekcije. Ulcinj je najmirniji grad u inače mirnoj Crnoj Gori”, rekao nam je Hajdinaga za kraj razgovora.

Prirodne ljepote Ulcinja

Priroda je bila veoma darežljiva prema ovom dijelu jadranske obale pa Ulcinj turiste privlači brojnim prirodnim ljepotama. Tamnoplavo čisto extra, zelenooka rijeka Bojana i ostrvo Ada na njenom ušću, bogato Šasko jezero i nadaleko čuvene pješane plaže su samo dio poklona prirode ovom kraju.

Nema sumnje da će Ulcinj i ove godine pohoditi veliki broj bh. građana, pogotovo zbog odnosa cijene i kvalitete usluge u vremenu kada su troškovi života skuplji iz dana u dan i kada svaka ušteđena marka mnogo znači.Članak preuzet: Izvor