Prošlo je 25 godina od smrti princeze Diane, humanitarke čija dobrota nije zaobišla ni BiH

0
10


Prošlo je 25 godina otkako je Diana Spencer, princeza od Walesa, umrla nakon tragične saobraćajne nesreće u Parizu.

Od te kobne noći 31. augusta 1997., nasljeđe omiljene princeze nastavilo je odjekivati, do te mjere da je postala trajna ikona čija prisutnost na naslovnicama i u popularnoj kulturi nije nestala tokom godina.

Bilo da se radi o naslovima tabloida koji uspoređuju ponašanje Meghan Markle s Dianinim sukobom s krutom monarhijom, bezbrojnim filmovima i Television set emisijama koje fikcionaliziraju život pokojne princeze ili naizgled beskonačnoj gomili dokumentaraca koji se neprestano objavljuju, Diana je i dalje sveprisutna figura.

Diana Spencer bila je kćerka osmog grofa Spencera i njegove supruge Frances Roche. Roditelji su očajnički željeli sina koji bi naslijedio titulu, kojeg su i dobili nakon Diane, a zatim se razveli. Djeca su pripala ocu.

Woman Di tragično je stradala 1997. godine u prometnoj nesreći. Dogodilo se to godinu dana nakon vrlo burnog razvoda od princa Charlesa koji je finaliziran 28. novembra 1996. Vjenčali su se 29. jula 1981.

Dianu je s Charlesom upoznala njena starija sestra, koja je jedno vrijeme izlazila s njim. Vjenčanje iz bajke prenosile su 74 Tv set stanice širom svijeta, a mladu je gledalo preko 750 miliona ljudi. Ceremoniji u katedrali svetog Pavla u Londonu prisustvovalo je 2.650 gostiju. Engleska je tada dobila buduću kraljicu.

Brak s Charlesom je bio loš, a o njihovim problemima su svakodnevno pisali mediji. Nakon razvoda, tada 36-godišnja princeza prihvatila je poziv na ljetovanje na jugu Francuske s obitelji egipatskog milionera Mohammeda Al Fayeda, vlasnika poznate robne kuće Harrods.

Tada je upoznala njegovog sina Dodi Al Fayeda i s njim ušla u vezu.

U noći 31. augusta 1997. poginula je u automobilskoj nesreći u Parizu. Vijest je odjeknula u medijima, pa samo pola sata nakon smrti pojavile su se različite teorije zavjere, između ostalog i ona da su je ubili agenti MI6. Zanimljivo je to da do danas nije pronađen bijeli Fiat Uno koji je navodno uzrokovao nesreću.

Njenu sahranu je na televiziji pratilo 2,5 milijardi ljudi, dok su se od nje oprostili uglednici iz cijelog svijeta.

Jedan od njenih posljednjih humanitarnih projekata prije smrti uključivao je i posjetu Bosni i Hercegovini. Diana je u Sarajevo stigla početkom augusta 1997. te je tom prilikom obišla žrtve rata u nekoliko bh. gradova, pružila im podršku i nadu u bolje sutra.

Tokom posjete BiH princeza se nije željela susretati s političarima te je svoj dolazak opisala kao “potpuno privatan”. Željela je posjetiti domove žrtava mina i sresti se s lokalnim udruženjima invalida i specijalista za rehabilitaciju.

Fotografija snimljena na groblju u Sarajevu posebno je obilježila ovaj susret. Tom prilikom princeza je naišla na uplakanu majku koja je stajala kraj groba svog sina. Diana nije govorila bosanski, a majka nije znala engleski. Samo su se zagrlile, što je zabilježeno na snimku.

Ostala je zapamćena kao dobri anđeo, prepoznatljiva po svom humanitarnom radu, a osim toga i istančanom modnom stilu.

Članak preuzet: Izvor