Razbijali prozore i semafore u Parizu

0
5


U Parizu je jučer nekoliko hiljada građana izašlo na proteste protiv nove penzione reforme. Francuska vlada objavila je planove za povećanje starosne granice za odlazak u penziju za dvije godine na 64 godine do 2030. godine.

Desetine omladinskih organizacija pozvale su na proteste protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju. Organizatori su najavili oko 150 hiljada učesnika, a prema podacima policije i medija, na ulice je izašlo od 12 do 14 hiljada ljudi. Ranije ove sedmice, pored protesta, u zemlji su počeli i štrajkovi velikih razmjera, piše Deutsche Welle.

Demonstranti su tokom protesta palili kante za smeće, lomili semafore i bacali petarde na glavnim ulicama Pariza. Neki demonstranti su ispred povorke razbijali prozore banaka i bankomate. Kako je saopštio policijski štab, tokom demonstracija u Parizu uhapšeno je preko dvadeset ljudi.

Mnoge osnovne škole su zatvorene, kretanje željezničkog i gradskog prijevoza je ograničeno, a mnogi letovi na aerodromima Pariza su otkazani.

Osam najvećih sindikata u zemlji pozvalo je na proteste širom zemlje. U svim aktivnostima 19. januara širom zemlje učestvovalo je više od milion ljudi.

Reforma penzionog sistema jedno je od glavnih izbornih obećanja predsjednika Emmanuela Macrona. Francuska premijerka Elisabeth Born iznijela je glavne pravce penzione reforme, koja je usmjerena na podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Planirano je povećanje minimalnog roka za uplatu doprinosa zaposlenih u penzioni fond na 43 godine, a iznos minimalne penzije na 1.200 eura mjesečno.

Prema vladinim prognozama, manjak sredstava u francuskom penzionom fondu do 2030. godine mogao bi biti oko 20 milijardi eura. Sindikati, pristalice desničarske populističke stranke Nacionalno udruženje i lijevi političari smatraju da su vladini planovi nerazumno oštri.

Francuska vlada ne namjerava mijenjati planove za penzijsku reformu, uprkos velikim protestima, rekao je viši vladin savjetnik za BFM TV.

Sljedeće sedmice prijedlog zakona će se naći u Kabinetu ministara, a potom će početi rasprava u Narodnoj skupštini.Source link