Naslovnica Magazin Rusi objavili fotografiju Ukrajinca koji je navodno sudjelovao u planiranju atentata na...

Rusi objavili fotografiju Ukrajinca koji je navodno sudjelovao u planiranju atentata na Duginu

0
11


Centar za odnose s javnošću Službe sigurnosti Rusije (FSB) objavio je novu snimku na kojoj se navodno nalazi Ukrajinac koji je također učestvovao u ubistvu Darije Dugine, kćerke ruskog filozofa Aleksandra Dugina.

Prema navodima FSB-a, ranije optužena Natalija Vovk nije sama učestvovala u planiranju atentata na Duginu te joj je u tome pomogao Ukrajinac koji je u Rusiju stigao iz Estonije.

“Tokom daljih mjera utvrđeno je da je ubistvo Darije Dugine, zajedno s Natalijom Vovk, pripremio još jedan pripadnik ukrajinske diverzantsko-terorističke grupe, državljanin Ukrajine Bogdan Petrovič Ciganenko. On je rođen 1978. godine, a u Rusiju je stigao u tranzitu kroz Estoniju 30. jula. Teritoriju Rusije je napustio dan prije atentata”, saopćio je FSB.

Kako ističu iz FSB-a, Ciganenko je navodno Vovk dao lažne registarske tablice za automobil i dokumente na ime državljanke Kazahstana Julije Zaiko. Također, pomogao joj je da sastavi improviziranu bombu u iznajmljenoj garaži na jugozapadu Moskve.

Kćerka ruskog filozofa Aleksandra Dugina ubijena je 20. augusta u eksploziji automobila u Moskovskoj oblasti. Samo dva dana nakon ubistva iz FSB-a su naveli kako je slučaj riješen i da su otkriveni počinioci.

Iako su ruske službe i zvaničnici za ovaj napad okrivili Ukrajinu, iz Kijeva su saopćili kako nisu umiješani u bilo kakve aktivnosti koje se odvijaju na teritoriji Ruske Federacije.Članak preuzet: Izvor