Rusija gradi dva nuklearna reaktora u Mađarskoj

0
11


Ruski nuklearni gigant Rosatom počet će izgradnju dva nova nuklearna reaktora u Mađarskoj u narednim sedmicama, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Sporazum koji za cilj ima proširenje postojeće nuklearne elektrane Paks, postignut je između Rusije i Mađarske još 2014. godine. No, sada je odlučeno da se krene u realizaciju.

Ruska nuklearna industrija nije podvrgnuta sankcijama Evropske unije koje su uvođene zbog njihove invazije na Ukrajinu. Međutim, ni Mađarska nije bezuslovno podržala poteze izolacije Rusije i sankcionisanja njenog izvoz nafte i gasa.

Osim toga, Mađarska je jedna od samo dvije države EU koje su odbile pružiti pomoć Ukrajini u vidu oružja.

Elektrana u Paksu trenutno proizvodi 40 posto električne energije u Mađarskoj. Uz dodatna dva reaktora, nuklearna elektrana, koja se trenutno sastoji od četiri reaktora sovjetske gradnje, imat će više nego dvostruki kapacitet.

“Neka gradnja počne! Ovo je veliki korak, važna prekretnica. Na ovaj način ćemo dugoročno osigurati energetsku sigurnost Mađarske i zaštiti građane od divljanja cijena energije” rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u objavi na Facebooku.Članak preuzet: Izvor