Naslovnica Magazin Slovenija odlučila imenovati specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan

Slovenija odlučila imenovati specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan

0
19


Slovenija je imenovala specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan o čemu je obavijestila i zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabriela Escobara.

Na zvaničnoj Twitter stranici Ministarstva vanjskih poslova objavljena je informacija o odluci Slovenije da imenuje specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan. Šefica slovenske diplomatije Tanja Fajon je o tome informisala i Escobara na sastanku na marginama Bledskog strateškog foruma.

Za sada nije navedeno ko će biti specijalni predstavnik Slovenije.

Ranije je i Njemačka imenovala specijalnog izaslanika za ovaj prostor Manuela Sarrazina s obzirom na to da zemlje Zapadnog Balkana zahtijevaju brojne reforme kako bi im se otvorila vrata Evropske unije. U tom naporu posvećena je i Slovenija, a ovo imenovanje to potvrđuje

U prethodna dva dana je u Sloveniji održan Bledski strateški forum na kojem su brojni zvaničnici zemalja Zapadnog Balkana, Evrope i svijeta razgovarali o aktuelnim izazovima. Potcrtana je evropska budućnost našeg regiona, a na sastancima je razgovarano i o aktuelnim problemima Bosne i Hercegovine.

Source link