Smanjiti ovlasti Doma naroda na mehanizam zaštite vitalnog interesa

0
14


Povodom konsultacija koje visoki predstavnik Christian Schmidt obavlja sa strankama u Federaciji BiH u vezi izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH oglasili su se saopćenjem iz Demokrastke fronte.

“Demokratska fronta će ukoliko bude pozvana na konsultacije sa visokim predstavnikom, obzirom da poziv još nije došao, a jeste strankama koje imaju tek jednog zastupnika u državnom parlamentu, i po treći put predložiti prijedlog izmjena Ustava i izbornog zakona”, navodi se u saopćenju.

Dodali su da je DF to učinio i u februaru 2020. godine, a da je u toku prošle godine Dženan Đonlagić kao član Interresorne radne grupe ponovo predložio iste izmjene Ustava i Izbornog zakona koje je podržala većina probosanskih stranaka.

“Isti prijedlog dostavljan je i tokom pregovora koje je vodio specijalni izaslanik Sad-a za izmjenu izbornog zakona BiH. Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH iz HDZ-a i SNSD-a onemogućili su tokom 2020. godine da se ovaj prijedlog nađe na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH, te da se o njemu glasa, a nije poznato kako se o istom izjasnio Palmer”, navodi se.

Naglašavaju da Demokratska fronta namjereava da se prijedlogom upozna Christiana Schmidta, iako je DF i ranije OHR-u u više navrata dostavljao svoj prijedlog.

“Demokratska fronta namjerava da sa prijedlogom upozna Visokog predstavnika u BiH Christana Schmidta, iako je DF i ranije OHR-u u više navrata dostavljao ovaj prijedlog”, saopćeno je iz DF-a.

Jedna od temeljnih odrednica prijedloga DF-a, kada je riječ o funkcionalnosti FBiH jeste prijedlog o smanjivanju uloge, odnosno ovlasti doma naroda na mehanizam zaštite vitalnog interesa, a u prijedlogu je taksativno navedeno na koje segmente se pitanje vitalnog interesa odnosi.

“Amandmanima na Ustav BiH se sprovode sve presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura. Prijedlog je i u skladu s Mišljenjem Evropske komisije, rezolucijom Evropskog parlamenta, a ranije su ga podržali predstavnici Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije u državnom parlamentu”, navodi se u saopćenju Demokratske fronte.Članak preuzet: Izvor