Snizite temperaturu uz pomoć prirodnih metoda

0
9


Normalna tjelesna temperatura iznosi 37 stepeni, a sve što prelazi ovu temperaturu znak je povišene tjelesne temperature. No, temperatura koja prelazi 40 stepeni smatra se vrlo opasnom i zahtijeva hitnu intervenciju. Temperatura na tom stepenu, ako se zadrži duže vremena, može izazvati oštećenje mozga, konvulzije, pa čak i smrt.

Osnovni uzrok pojave temperature je opadanje imuniteta, što znači da su virusi, bakterije, gljivice i toksini napali naš organizam. Temperatura koja traje danima nije nimalo prijatna i može vas oboriti u krevet te učiniti slabim i malaksalim. S obzirom na to da je povišena tjelesna temperatura veoma česta u ovom periodu, za vas smo pripremili nekoliko efikasnih prirodnih lijekova za skidanje temperature.

Krompir na tabanima

Jedna od najpoznatijih metoda za skidanje temperature prirodnim putem jeste krompir koji se nareže na ploške, a pritom se stavi uz tabane. Na sve to navuku se čarape. Krompir se drži na stopalima sve dok se ne osuši i ne potamni, a potom se zamijeni svježim. Sve dok temperatura potpuno ne spadne.

Rashladite se

Kada imamo visoku temperaturu, često možemo doživjeti groznicu. Tada vrlo često griješimo navlačeći na sebe razne deke i jorgane. Ono što trebate uraditi u ovom slučaju jeste istuširati se, ali nikako hladnom vodom. Također ne smijete kvasiti glavu. Tuširajte se isključivo mlakom vodom. Prozračite prostoriju u kojoj živite i obucite laganu pamučnu pidžamu te se pokrijte tankim prekrivačem. Izbjegavajte usku garderobu i birajte prirodne materijale. Na taj način dozvolit ćete tijelu da se oslobodi viška toplote.

Također će vam pomoći i obloge od hladne vode. Stavite ih na prsa i čelo i prekrijte suhom krpom. Čim se krpa zagrije ponovite postupak.

Jabukovo sirće

Odličan prirodni lijek je i jabukovo sirće. Vrlo je jednostavno – pomiješajte sirće i vodu tako da vode bude dvostruko više. U to namočite gazu i bolesniku stavljajte obloge. Stavljajte ih na čelo, stomak, ali i tabane. Ponovite to više puta dok temperatura malo ne padne.

Tečnost, važan faktor za skidanje temperature

Svježi sokovi su dobar način kako prirodno sniziti temperaturu.

Čaj od šafrana je još jedan efikasan kućni lijek za povišenu temperaturu. Priprema se tako da se pola kašičice šafrana stavi u 30 mililitara provrele vode. Popijte kašiku čaja svaki sat.

Također, šoljica soka od marelice pomiješana s kašikom meda gasi žeđ i snižava temperaturu. Sok treba piti rashlađen.

Sok od grejpa vrijedan je lijek protiv temperature. Treba razrijediti pola čaše soka od svježe iscijeđenog grejpa s istom količinom vode. Narandža također ima pozitivan učinak u liječenju povišene temperature.

Obloge od rakije

Obloge od rakije se često preporučuju za snižavanje tjelesne temperature. Čarape natopite u rakiju, a potom ih obucite. Ako imate osjetljivu kožu, rakiju biste trebali razblažiti vodom. Važno je napomenuti da se ne preporučuje utrljavanje alkohola na kožu, jer može izazvati iritaciju na koži.

Crveni luk

Za skidanje temperture dobar je i crveni luk. Luk sitno nasjeckajte, pa ga pomiješajte s malo maslinovog ulja i morske soli. Nanesite na tabane pa umotajte gazom. Zamijenite oblogu čim se ugrije. Obloge možete pripremiti i tako da luk narežete na kriške pa ga stavite na tabane i učvrstite tkaninom ili obujete čarape preko.

Izvor