Šta je to putnička dijareja

0
14


Zašto se infekcije na putovanjima češće javljaju kod djece? Da li se tegobe mogu spriječiti?

O tome razgovaramo sa dr Ljiljanom Salatom, specijalistom infektologom.

Pojava putničke dijareje se ranije povezivala sa odlascima u Sjevernu Afriku, na Bliski Istok, u Jugoistočnu Aziju. Danas znamo da je pojava putničke dijareje moguća i na destinacijama poput Crne Gore, Hrvatske, Turske. Istina, problem se rjeđe javlja u sjevernijim i hladnijim krajevima, ali treba znati da se putnička dijareja javlja i na destinacijama za koje bi pomislili da su sigurne, kao što su banje ili planine.

Putnička dijareja se učestalo javlja kod putnika svih uzrasta, ali su najosjetljivija skupina djeca. Svake godine sa ovim problemom se suoči oko 20 miliona putnika, a statistika kaže da je 50-80% ljudi patilo od putničke dijareje barem jednom u životu.

Šta je putnička dijareja? To je akutna infektivna dijareja/proljev, koja se prenosi putem kontaminirane hrane, vode ili drugih tečnosti. To podrazumijeva sirovo ili nedovoljno pečeno meso, morske plodove, sirovo voće i povrće, vodu iz česme, led, nepasterizirano mlijeko i mliječne proizvode. Od zaraze do pojave prvih simptoma treba proći obično 2-3 dana, a uzročnik bolesti su bakterije, virusi ili paraziti.

Šta su uzroci putničke dijareje?

Najčešći uzroci akutne infektivne dijareje kod djece u Evropi su virusi i to najčešće: rotavirus, adenovirus, norovirus. S druge strane, putničku dijareju najčešće izazivaju bakterije, kao što su Escherichia coli, Campilobacter jejuni, Salmonela. Faktori koji doprinose smanjenju imuniteta mogu dodatno doprinijeti razvoju putničke dijareje. Dobre bakterije u našim crijevima su prva linije odbrane od infekcija. Njihov rad mogu poremetiti stres, lokalna hrana i voda, poremećen dnevni ritam i sl.

Dijareja/proljev je glavni simptom bolesti. To podrazumijeva promjenu u broju (3 i više) i/ili gustine stolice. Proljev traje najčešće do 7 dana, rijetko do 14. Pored ovoga, mogu se javiti simptomi poput bola u stomaku, mučnine, povraćanja, gubitka apetita i malaksalosti. Rijetko, moguća je pojava krvi i sluzi u stolici. Bolest se javlja najčešće u prvim danima putovanja, no nije isključena mogućnost pojave bolesti u bilo koje vrijeme putovanja ili čak nakon povratka sa putovanja. Iako većinom prolazi bez većih problema, putnička dijareja može biti opasna kod djece zbog mogućeg ozbiljnijeg gubitka tečnosti.

Je li moguće spriječiti bolest?

Najsigurniji način sprječavanja bolesti kod djece i odraslih je izbjegavanje konzumiranja kontaminirane hrane i vode/tečnosti, no to nije uvijek moguće. Antibiotici uglavnom nisu potrebni u liječenju bolesti. Najbolja opcija je primjena probiotskog preparata. Takav preparat pomaže eliminaciju uzročnika bolesti, pojačava imuni odgovor organizma i pomaže ponovnu uspostavu normalne mikroflore crijeva.

Poznato je da postoje velike razlike među probiotskim preparatima, i izbor pravog soja je ključan korak u pomoći pri sprječavanju putničke dijareje. Preporuka je upotreba probiotske kvasnice Saccharomyces boulardii kod odraslih i djece, u dozi od 5-10 milijardi ćelija probiotske kvasnice. Pored izbora pravog soja, treba imati na umu i kvalitet i stabilnost preparata koji se uzima. Probiotici kao živi mikroorganizmi su izuzetno osjetljivi na ekstremne uslove kao što su visoka temperatura, vlažnost zraka i sl, što predstavlja izazov u proizvodnji probiotskih preparata.

Ja lično preporučujem preparate koji su pakovani na način koji obezbjeđuje dodatnu stabilnost i kvalitet probiotika. Inovativno a-tech pakiranje štiti žive mikroorganizme od zraka, vlage i svjetlosti i na taj način čuva njihovu stabilnost i kvalitet.

Kako bi pripremili probavni sistem na putovanje, preporuka je upotreba Bulardi® probiotik/Bulardi® probiotik JUNIOR 1 kapsule dnevno, bar 5 dana prije polaska na put i za vrijeme trajanja putovanja, kako kod odraslih, tako i kod djece.

Za kraj, dr Ljiljana Salata, specijalista infektolog, ističe sigurnost upotrebe ove probiotske kvasnice kod djece, budući da ona ne nastanjuje probavni sistem i nekoliko dana nakon prestanka uzimanja se eliminiše iz organizma u cjelosti. Zahvaljujući svojoj veličini, sposobna je na sebe da veže veći broj patogena koji izazivaju dijareju te na taj način ih brže eliminiše iz organizma.Source link