Stranka za BiH predlaže Vladi KS da umjesto nabavke izvrši proces digitalizacije udžbenika

0
16


Kantonalno vijeće Stranke za BiH Sarajevo poziva Ministarstvo obrazovanja KS i Vladu KS da umjesto nabavke udžbenika za učenike od petog do osmog razreda, izvrši proces digitalizacije udžbenika za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

Na ovaj način, ističu iz Stranke za BiH (SBiH), udžbenici bi bili dostupni učenicima svih razreda uz mnogo manje troškove te brojne druge prednosti koje digitalizacija podrazumijeva.

“Autorima udžbenika Ministarstvo treba isplatiti autorska prava, a svi udžbenici trebaju biti dostupni za učenike i nastavnike, koji bi ih mogli koristiti, printati i umnožavati kompletne ili u dijelovima, u zavisnosti od potreba nastavnog procesa”, predlažu iz stranke.

Ističu kako bi na taj način odranije poznat issue “teških torbi” koji izaziva zdravstvene probleme kod učenika mlađih razreda, bio riješen, “dok kod učenika starijih razreda korištenje udžbenika na časovima svakako nije obaveza”.

“Umjesto izdvajanja miliona KM za udžbenike, sve škole mogle bi nabaviti dodatnu digitalnu opremu koja bi se mogla koristiti kroz više generacija i koja bi bila na raspolaganju učenicima slabijeg materijalnog stanja”, ističu iz Kantonalnog vijeća stranke za BiH.

Smatraju kako bi u slučaju implementacije tog sistema, logičan slijed bio i formiranje zajedničke platforme za sve osnovne i srednje škole sa jednoobraznom bazom podataka, posebno udžbenika i druge literature, koja bi se vrlo jednostavno mogla preuzimati, dok bi se sredstva od 4 miliona KM mogla iskoristiti za sukcesivnu nabavku tableta za sve učenike u narednim
godinama.

“Ujedno naglašavamo da je riječ o dobro poznatoj praksi i u drugim evropskim državama, posebno skandinavskim zemljama, koje prednjače upravo po pitanju rješavanja školskog sistema”, zaključili su.Članak preuzet: Izvor