Totalna devastacija Partizanskog groblja ima prešutnu podršku lokalnih vlasti

0
17


U SDP-u osudili su uništavanje Partizanskog groblja u Mostaru, a za to odgovornim smatraju HDZ i SDA.

Kako su saopćili iz ove stranke, ovo je kukavički čin učinjen pod okriljem noći, baš onako kako su ustaški preci počinitelja kukavički ubijali građane Mostara i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu.

Napomenuli su da su, kako su naveli, godinama upozoravali da će se ovo desiti, ali da su vlasti u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu odbijale da uspostave, kako su naglasili, minimalni nadzor nad ovim nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

“Očigledno je da najnovija totalna devastacija spomen-ploča ima prešutnu podršku lokalnih vlasti, iako je novi gradonačelnik Mario Kordić (HDZ) slavodobitno najavljivao da će se ‘pozabaviti’ Partizanskim grobljem i njegovim problemima”, dodaju u SDP-u.

Imali su i poruku za SDA i HDZ, vladajuće stranke u Mostaru i Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Je li višedecenijska zapuštenost Partizanskog groblja još jedan proces koji je dogovoren u sjeni između vječnih koalicijskih partnera SDA i HDZ, a sve u cilju vještačke podjele Mostara? Sve što je SDA uradila na zaštiti ovog monumentalnog spomenika bila je posjeta smušenog federalnog premijera Fadila Novalića (SDA) i njegova čuvena izjava o borbi partizana protiv antifašizma, koji je i tim činom ukaljao slavnu borbu protiv fašista i njihovih lokalnih saradnika”, istakli su.

Pozvali su vlasti da, kako su naveli, konačno pređu sa riječi na djela te zaštite ovaj kompleks, jer je “očigledno da je zemljište na kome je izgrađeno Partizansko groblje namijenjeno za drugu namjenu, bez obzira što je pod zaštitom države”.

U SDP-u su najavili da će o uništavanju svih 700 ploča Partizanskog groblja upoznati evropske i svjetske institucije.Članak preuzet: Izvor