U Berlinu predstavljen X80 Pro 5G, flaghship za tržište Evrope

0
17


Upravo u planetariju ZEISS-a u Berlinu danas je održana “antikeynote” prezentacija X80 Professional 5G mobilnog telefona kompanije Vivo, a novinari širom Evrope, među kojima je bio i novinar portala Klix.ba, imali su priliku saznati sve detalje o ovom flagship uređaju koji donosi jedinstveno iskustvo kamera.

Nastavak uspješne vivo X serije uređaja, s karakteristikama profesionalne mobilne fotografije, donosi umjetnički kinematografski način snimanja, vrhunske performanse i tehnološke inovacije, te potvrđuje trajnu težnju kompanije ka savršenom korisničkom iskustvu u fotografiji i videografiji.

Izvanredne karakteristike profesionalnog snimanja razvijene u saradnji s kompanijom ZEISS

“X80 Professional prezentira konstantnu opredijeljenost kompanije vivo ka korisnički orijentiranim inovacijama i vrhunskoj tehnologiji mobilnog snimanja. Zahvaljujući uspješnoj saradnji s kompanijom ZEISS, globalnim liderom u oblasti optike i optoelektronike, našim korisnicima opet pružamo izvrsno iskustvo čuvanja sjećanja i kreiranja kvalitetnih fotografija s više dinamike i perspektive“ naglasio je Dušan Kuzmanović, direktor prodaje u predstavništvu kompanije vivo za Bosnu i Hercegovinu.

Vivo X80 Professional sadrži obimne nadogradnje koje stvaraju neusporedivo iskustvo kreiranja mobilne fotografije, a movie mod po prvi set ima kinematografski stil razvijen u saradnju sa ZEISS-om. Nova ZEISS-ova Cinematic Video Bokeh funkcija omogućava kreiranje ovalnog bokeh efekta u standardnom 2.39:1 filmskom omjeru, stvarajući efekt širokog kinematografskog objektiva koji može snimiti estetski i izražajno kvalitetna videa. Korisnici također imaju opciju odabira običnog objektiva za video bokeh efekt pri kreiranju online video portreta sa samo jednim dodirom. Bokeh efekt se prilagođava fokalnoj daljini, otvoru blende i udaljenosti snimanja, a u 16:9 omjeru bokeh je u obliku kruga.

Osim toga, novi efekti kao što je ZEISS Cinematic Type Bokeh su dodani funkciji Exceptional Portrait. To omogućuje korisnicima da rekreiraju klasičnu holivudsku estetiku dodavanjem filmskog bokeh efekta, s omjerom širine stranica 2.39:1, te kombinaciju s umjetnički dugim ovalnim bokeh efektom, sličnim ZEISS-ovim Cinematic Video clip Bokeh efektima. Svi ovi efekti se također mogu poboljšati Vivovim algoritmom za simulaciju kinematografskog objektiva i tehnologijom dubinske oštrine s dvije kamere koja kombinuje renderiranje i obradu odbljeska. Prepoznavanjem istaknutih tačaka identifikuje se najsvjetlija tačka na slici i mogu se stvoriti umjetnički plavi svjetlosni tragovi, slično plavoj crti u kino objektivima.

Vivo nastavlja održavati svoje izvanrednu kvalitetu noćnih snimaka sa ZEISS Excellent Evening Digicam funkcijom. Uz nadogradnje, kao što je Pure Night Check out, X80 Professional može snimiti gradske noćne kadrove zadržavajući njihov originalni izgled i osjećaj. Osim toga, X80 Pro podržava XDR Picture koji može poboljšati jasnoću slika s pozadinskim osvjetljenjem kao i tonove koji bolje odražavaju ono što vidi ljudsko oko. XDR Picture funkcija optimizira mogućnosti displeja ovog uređaja, naglašavajući kontrastne tonove na fotografijama, za potpuni prikaz visokokvalitetnog HDR efekta na fotografijama. Zbog činjenice da su zadnje kamere X80 Professional postigle usklađenost sa ZEISS T* premazom, performanse noćnih snimaka ostaju prvorazredne. ZEISS T* premaz poboljšava prijenos svjetlosti i pomaže u smanjenju njene refleksije kao što su odbljesci.

Za bolju optimizaciju iskustva mobilnog fotografisanja, vivo X80 Pro također uključuje ZEISS Purely natural Shade podržan prvim AI Perception Motor sustavom u ovoj seriji uređaja, za poboljšanje tačnosti boja i olakšavanje promjene boje i svjetline tokom snimanja. ZEISS Pure Colour može prikazati prirodne boje i automatski optimizovati preciznu ekspoziciju i balans bijele boje, omogućavajući da slika najbolje odražava ono što ljudsko oko može da vidi. Ova nadogradnja funkcije uključuje mogućnost podešavanja svjetline tonova, čuvanja iskustava koja izgledaju realističnije, profinjenije i prirodnije.

Prvoklasno mobilno fotografsko iskustvo

X80 Pro sadrži vrhunske nadogradnje fotografije uz zadržavanje klasičnih vodećih karakteristika koje vivo čine pouzdanim brendom za mobilnu fotografiju. Korisnici mogu jednostavno nastaviti da stvaraju fotografska i video remek-djela zahvaljujući vivo inovacijama orijentiranim na korisnika.

X80 Pro ima prednju kameru od 32 MP i sistem s četiri kamere sa zadnje strane koji se sastoji od extremely-sensing kamere od 50 MP s GNV senzorom i optičkom stabilizacijom slike (OIS), širokougaone kamere od 48 MP, gimbal kamere za portret od 12 MP i periskop kamere od 8 MP. Portretna kamera s gimbalom od 12 MP je osnovna nadogradnja koja omogućava poboljšanje i stabilnost videa, dok glavna kamera X80 Pro također uključuje ekskluzivno prilagođeni ‘ultra-sensing’ GNV senzor za optimizaciju refleksije, kao i stakleni objektiv visoke propusnosti za niske disperzije i temperaturni drift za smanjenje bliještanja.

Olakšavajući potragu za vrhunskim fotografskim i videografskim iskustvom, X80 Pro je opremljen najnovijom iteracijom vivo čipa za obradu slike, vivo V1+, s ugrađenim sistemom umjetne inteligencije. Zahvaljujući tome vizuelni prikaz je na profesionalnom nivou a korisničko iskustvo je znatno unaprijeđeno. X80 Pro uključuje dodatnu funkciju, AI Video clip Improvement, koja omogućava uređaju da automatski identifikuje pravi način rada za svjetlosne uvjete, potičući korisnike da biraju između HDR videa i noćnog načina rada ovisno o scenariju. Nadalje, vivo V1+ čip poboljšava vizualno iskustvo X80 Professional na ekranu i igrama.

Pomicanje kamere je nova i ekskluzivna funkcija koja dodatno poboljšava vodeće dinamičke mogućnosti. Ova funkcija ima tehnologiju praćenja pokreta portreta, čime se smanjuje zamućenje pokreta koje nastaje zbog podrhtavanje ruke. Osim toga, Night Sports activities Manner omogućava korisnicima X80 Professional mobitela snimanje izvanrednih, dinamičnih slika, jer može snimiti jasnije fotografije čak i u ekstremnim scenarijima sa svojim poboljšanim sposobnostima detekcije pokreta.

Izvanredne flagship performanse

Vivo revolucionarne tehnologije u mobilnoj fotografiji i vrhunske performanse čine X80 Pro moćnim uređajem koji je dizajniran na osnovu razumijevanja potreba korisnika.

X80 Pro je konfigurisan sa Snapdragon 8 Gen 1. U poređenju sa svojim prethodnikom, X80 Professional posjeduje poboljšane performanse procesora. Dodatno, ovaj smartphone je opremljen unapređenim LPDDR5 kao i UFS3.1 za veliku brzinu rada i skladištenja.

X80 Professional je opremljen ultra velikom komorom za tekuće hlađenje, koja omogućava maksimalnu površinu hlađenja, čime se održava stabilnost pri korištenju funkcija visokih performansi kao što je gaming i snimanje video clip zapisa.

Dizajniran na osnovu potreba korisnika, novi X80 Pro ima značajne nadogradnje baterije koje se mogu prilagoditi životnom stilu svih korisnika. X80 Professional podržava 80W FlashCharge, ali i 50W bežično FlashCharge s velikom baterijom od 4700 mAh. S tako velikom baterijom, X80 Professional se može potpuno napuniti za samo 36 minuta.

Osim toga, X80 Professional je opremljen potpuno novim 3D ultrazvučnim velikim senzorom za otisak prsta, koji nudi nevjerovatno brz proces registracije otiska korisnika, za koju je potreban svega jedan dodir, u odnosu na uobičajeno optičko skeniranje otiska prsta u jednoj tački, za koje je potrebno dodirnuti ekran 15-20 puta. Kada se upiše otisak prsta korisnika, ovaj sustav pruža jedno od najbržih otključavanja u mobilnoj industriji, za samo ,2 sekunde. Budući da je područje prepoznavanja 11,1 puta veće od tradicionalnih optičkih senzora otiska prsta na ekranu, poboljšano je cjelokupno iskustvo otključavanja.

Uzbudljivo gaming iskustvo

X80 Pro predstavlja nove nadogradnje za ugodna i uzbudljiva gaming iskustva. Smartphone je opremljen velikim linearnim motorom na X-osi, podržanim vibracionim algoritmom koji je vivo samostalno razvio, a koji omogućava tihu, ali moćnu vibraciju. Brzina odziva X80 Pro na get started-halt vrijeme povećana je za 20% uz življe vibracije za ugodnije gaming iskustvo.

Twin Stereo zvučnik, sa svojim snažnim basom, pruža uravnotežen i poboljšan ukupni zvučni efekat. Dvostruki zvučnici u vivo X seriji po prvi put su predstavljeni na evropskom tržištu.

Cijene i dostupnost

Vivo X80 Professional će biti dostupan u Evropi od jula, po preporučenoj cijeni od 1.199 EUR.

X80 Pro je opremljen vivo standardnim punjačem (FlashCharge adapter 20V / 4A) i podržava do 80W. Vivo Wireless FlashCharge podržava do 50W. Stvarna snaga punjenja se dinamički prilagođava kako se uvjeti mijenjaju i podložna je stvarnoj upotrebi.Članak preuzet: Izvor