U Izraelu pronađena jedna od najstarijih džamija na svijetu

0
15


Luksuzno imanje i rijetka seoska džamija, među najranijim poznatim u svijetu (stare više od 1200 godina) nedavno su otkrivene u gradu Rahat u Negevu.

Arheološka istraživanja velikih razmjera koje je provela Izraelska uprava za antikvitete pružaju grafičke detalje postupnog prijelaza s kršćanstva na Islam koji se dogodio od sedmog do devetog stoljeća nove ere.

Iskopavanja, u režiji Orena Shmuelija, Elene Kogan-Zehavi i dr. Noe Davida Michaela je u ime IAA-e otkrio zgrade s kršćanskim i ranoislamskim karakteristikama koje su bliske jedna drugoj.

“Otkrili smo seosku kuću iz bizantskog razdoblja u kojoj su se očito nalazili kršćanski farmeri i koja je uključivala utvrđenu kulu i sobe s jakim zidovima koje okružuju dvorište”, izvijestili su istraživači.

“Na obližnjem vrhu brda zatekli smo posjede izgrađene na potpuno drugačiji način; Sagrađeni su stotinjak godina kasnije, u periodu od kraja sedmog pa do devetog stoljeća, odnosno ranom islamskom razdoblju.

“Posjedske zgrade, koje su očito izgradili muslimani, sagrađene su s nizovima soba pored velikih, otvorenih dvorišta. Mnoge peći obložene glinom otkrivene u sobama i u dvorištima služile su za kuhanje hrane. Zidovi ovih zgrada bili su relativno tanki i nosili su zidove od blatnih opeka koji nisu preživjeli”, rekli su istraživači.

Rana seoska džamija, prva takve vrste, pruža dokaz o identitetu stanovnika.

U nedavnim, obnovljenim iskopavanjima, arheolozi su bili iznenađeni otkrivši još jednu seosku džamiju izgrađenu koja je izgrađena okvirno u periodu od sedmog do osmog stoljeća nove ere. Džamija uključuje četvrtastu prostoriju i zid okrenut prema Meki. Polukružna niša smještena je duž središta zida usmjerena prema jugu.

Ova jedinstvena arhitektonska obilježja pokazuju da je zgrada korištena kao džamija. Džamija stoji sama na tom mjestu i vjerojatno ju je koristilo nekoliko desetina muslimanskih vjernika za molitve.

Džamija se nalazi oko 400 metara južno od luksuzne zgrade sagrađene oko središnjeg dvorišta. Obuhvata dvorane s kamenim pločnicima, neke popločane mramorom, i zidove ukrašene freskama obojenim crvenom i žutom bojom. Ostaci finog posuđa i staklenih posuda, od kojih su neki ukrašeni crtežima biljaka i životinja, koji su otkriveni u zgradi, svjedoče o bogatstvu njezinih stanovnika.

“Dokazi sa svih dosad prikupljenih područja iskopavanja: nastambe, molitvene kuće, peći i posuđe, bacaju svjetlo na početke povijesnog procesa koji se odvijao u sjevernom Negevu s uvodom na područje nove religije islama, zajedno s novim vladarima i novom kulturom. Oni su postupno uspostavljeni, razbaštinivši raniju bizantsku vlast i kršćansku religiju koja je vladala zemljom stotinama godina”, tvrde istraživači IAA.Source link