U Međugorju nestao hodočasnik iz Hrvatske, u potragu uključeni dron i psi tragači

0
17


U Međugorju je na brdu ukazanja Križevac nestao hodočasnik iz Hrvatske za kojim traga Gorska služba spašavanja iz Čitluka -Međugorja sa dronom i psima tragačima od 13 sati bez rezultata, potvrđeno je za Klix.ba.

Radi se o Dragutinu Horvatu (75), a njegov nestanak su prijavili članovi porodice koji su bili zajedno sa njim na hodočašću, nakon što su oko 10 sati na brdu Križevac uočili da se nije sastao sa grupom, te ga pokušali sami pronaći prije nego su zatražili pomoć GSS-a.

Kako nam je kazao vođa potrage Žarko Pehar nestanak im je prijavljen u 13 sati nakon čega je odmah organizovana potraga.

“Uključene su sve stanice GSS-a u BiH, tako da je trenutno 60 članova na terenu, ali za sada još rezultata nema”, kazao je Pehar za Klix.ba.

Prema njegovim riječima najčešći scenariji u slučajevima kada se prijavi da je neko od hodočasnika nestao je to da se osoba izgubi pogotovu na brdu ukazanja, ako se skrene sa puta jer je sve gustiš i teško se onda bude orijentirati.

“U takvim slučajevima potraga se zna okončati u istom danu nekada, ali zna potrajati i po nekoliko dana jer je područje ogromno i zbog gustiša nepregledno za pretraživanje, pa potraga organizuje po segmentima”, objasnio nam je vođa potrage za nestalim državljaninom Hrvatske.

Nestali Dragutin Horvat je visok 175 centimetara i mršavije je srednje građe, a kada je zadnji put viđen na sebi je imao plavu košulju, traperice, kapu šiltericu, sunčane naočale i crne cipele.

Sve koji imaju bilo kakva saznanja o nestalom, iz GSS-a pozivaju da jave na broj 063 55 44 33 ili policiji na broj 122.Source link