U presušenom koritu rijeke u SAD-u otkriveni tragovi dinosaura stari 113 miliona godina

0
7


U parku Dolina dinosaura u američkoj saveznoj državi Teksas je zbog ekstremnih suša presušila rijeka te su pronađeni tragovi dinosaura procijenjene starosti od oko 113 miliona godina, objavila je uprava parka, prenosi NBC.

“Većina tragova koji su nedavno otkriveni na različitim dijelovima rijeke u parku pripadaju akrokantosauru. Radi se o dinosauru koji je u odrasloj dobi bio visok oko četiri i pol metra, a težak blizu sedam tona”, rekla je za NBC glasnogovornica parka Stephanie Salinas Garcia.

Dodala je da su u parku u Glen Roseu u Teksasu pronašli i tragove sauroposeidona, koji bi bio visok oko 18 metara i težio oko 44 tone.

Zbog ekstremnih suša vodostaj velikog broja rijeka u parku je u naglom opadanju. Više od 60 posto teritorije Teksasa prošle sedmice pogodila je suša najintenzivnije kategorije te toplinski valovi.

Pod normalnim vremenskim uslovima tragovi dinosaura u riječnom koritu nalazili bi se pod vodom i bili bi prekriveni sedimentom.

“Uvijek je uzbudljivo pronaći nove tragove dinosaura u parku!”, navodi Garcia.

Naučnici navode da će tragovi ipak uskoro ponovno biti prekriveni jer se predviđa kiša.

“Iako će ovi tragovi biti vidljivi kratko vrijeme, jako smo uzbuđeni. Park Dolina dinosaura nastavit će sa zaštitom ovih staza starih 113 miliona godina ne samo za današnje već i za buduće generacije”, rekla je Garcia.Članak preuzet: Izvor