U svojoj frustriranosti održavanjem Parade ponosa, NiP i SDA bježe u populizam

0
17


U Sarajevu je danas održana treća po redu bh. povorka ponosa, glavni grad su obezbjeđivale brojne policijske snage, dok su 52 ulice bile blokirane – što je izazvalo negodovanje građana.

Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac i član Naše stranke oglasio se tim povodom rekavši da je osiguranje javnog prostora na kojem se odžava neki protestni skup dužnost države.

Mioković je, u Facebook objavi na zvaničnom profilu Naše stranke iznio niz objašnjenja. Prvenstveno i to samo Uprava policije ima ovlast da, samostalno, odobri ili zabrani skup.

“Javni skupovi mogu biti i protestni. Samo Uprava policije ima ovlast da, samostalno, odobri ili zabrani skup. Kapacitet mjera ovisi od nivoa procijenjenog rizika. EU princip je da država ne markira mjesta gdje se protesti mogu održavati, nego gdje – ne mogu. To su, u pravilu lokacije u neposrednoj blizini objekata koji se štite, i ništa preko toga”, stav je Miokovića.

Shodno stavovima članova Naroda i Pravde (NiP) i Stranke demokratske akcije (SDA) o šetnji učescnika povorke ponosa, te pomenutim ograničenjima koja su danas bila na snazi, Mioković kaže da oni time “bježe u populizam”.

“U svojoj frustriranosti održavanjem Parade ponosa, NiP i SDA, svaka iz svojih razloga, bježe u populizam zaboravljajući da će nakon Parade biti još javnih skupova i još raznih protesta, i da im se navedene inicijative, ako ih i realizuju i ozvaniče ‘na mišiće’ mogu vratiti kao bumerang, onda kada im bude najteže”, podvukao je Mioković.Članak preuzet: Izvor