Ukrajina može pobijediti Rusiju do kraja godine

0
6


Na Dan jedinstva Ukrajine, predsjednik Volodimir Zelenski i bivši britanski premijer i član britanskog parlamenta Boris Johnson sastali su se sa studentima i predavačima Kijevskog nacionalnog univerziteta Taras Ševčenko.

Odgovarajući na pitanja mladih, Zelenski je izrazio uvjerenje da će Ukrajina definitivno pobijediti u ovom ratu.

“Mi smo već pobijedili, jer smo se ujedinili. Imamo veliki narod, veliki narod… Osim toga, važno je izvršiti fizičku deokupaciju naših teritorija. Tada to neće biti samo teorijska ili filozofska pobjeda, to će biti realnost”, rekao je predsjednik Ukrajine.

Prema njegovim riječima, do pobjede se može doći već 2023. godine. Ali da bi to učinili, Ukrajinci moraju ostati ujedinjeni i jaki.

“Brzina zavisi od nekoliko stvari: snage unutar Ukrajine i snage izvana – pomoći partnera. I ne smijemo dozvoliti da se procesi usporavaju ni spolja ni iznutra, jer će to produžiti rat”, naglasio je Zelenski.

Johnson je rekao da će Britanija pomoći da se okonča rat što je prije moguće 2023. godine.

“Jer to će biti najbolja stvar za svijet, da ljudi ne ginu, i to će biti najbolja stvar za Ukrajinu i, iskreno govoreći, i za ruski narod. Hajde da to konačno završimo”, naglasio je Johnson

Prema njegovim riječima, da bi se rat okončao, prije svega je potrebno Ukrajini što prije obezbijediti svo potrebno oružje.

“To znači da moramo obezbijediti tenkove. Ponosan sam što smo prva zemlja koja je poslala tenkove Challenger, a očekujemo tenkove iz drugih zemalja. Želimo da dobijemo avione za narod Ukrajine, a potrebna nam je bolja oprema, naoružanje sve vrste koje će vam omogućiti da branite svoju zemlju”, rekao je bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva.Članak preuzet: Izvor