Ukrajina prekida diplomatske odnose sa Sirijom zbog priznanja Donjecka i Luganska

0
14


Ukrajina prekida diplomatske odnose sa Sirijskom Arapskom Republikom i pokreće proceduru uvođenja trgovinskog embarga nakon što je Sirija priznala neovisnost “LNR” i “DNR”.

“Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine oštro osuđuje odluku Sirijske Arapske Republike da prizna takozvanu ‘neovisnost’ privremeno okupiranih područja u regijama Donjecka i Luganska u Ukrajini”, kaže se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.

Ukrajinski diplomati ovu odluku smatraju neprijateljskim činom prema Ukrajini, zadiranjem u suverenitet i teritorijalnu cjelovitost države, te grubim kršenjem ukrajinskog zakona, Povelje UN-a i temeljnih normi i načela međunarodnog prava.

“Naše stajalište je jasno – odgovaramo što je oštrije moguće na sve pokušaje potkopavanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i štitimo nacionalne interese svim raspoloživim sredstvima, uključujući i diplomatsku frontu”, istaknuo je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba.

Ministarstvo napominje da je “u vezi sa zločinima režima Bashara Al Assada protiv sirijskog naroda, ukrajinska strana zatvorila Ambasade Ukrajine u Damasku još 2016. i naredila zatvaranje Ambasade Sirije u Ukrajini 2018. Zaštita interese Ukrajinaca u Siriji provodi Aambasada Ukrajine u Libanonu”.

Kako je objavljeno, 29. juna Sirijska Arapska Republika službeno je priznala “neovisnost i suverenitet takozvanih “LNR” i “DNR” koje je Rusija stvorila na okupiranim teritorijima regija Donjecka i Luganska, javlja UKRINFORM.Source link