Ukrajinska služba sigurnosti podigla optužnicu protiv Kadirova i njegovih saradnika

0
14


Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je na službenim stranicama da je prikupila “neosporne dokaze o ratnim zločinima” koje su počinili čečenski vođa Ramzan Kadirov i dvojica njegovih bliskih saveznika, Danil Martinov i Husein Mezhidov, prenosi AP. 

SBU ih optužuje za naređivanje i upravljanje ruskim vojnim operacijama koje su uključivale nezakonito pritvaranje ukrajinskih civila te njihovo korištenje kao živog štita.

Prema SBU-u, Kadirov je lično vodio razvoj i planiranje određenih vojnih operacija nekih čečenskih jedinica u februaru i martu 2022 godine. Tvrde da je također izdavao naredbe i primao izvještaje sa ratišta.  

Martinov je, prema SBU-u, lično predvodio zauzimanje psihoneurološkog internata 5. marta u Borođanki, u Kijevskoj oblasti, kada je gotovo 500 njegovih pacijenata i članova osoblja uzeto za taoce.

Mezhidov je krajem februara i početkom marta predvodio zarobljavanje i držanje kao taoca gotovo 200 civila u Hostomelu, navela je sigurnosna služba Ukrajine.

Istražitelji SBU-a sumnjiče Kadirova da je pripremao i pokrenuo agresorske napade, počinio radnje u svrhu promjene ukrajinskih granica i opravdavao rusku vojnu agresiju na Ukrajinu. Martinov i Mezhidov optuženi su za kršenje zakona i običaja ratovanja.Source link