UMIRUJE KAŠALJ I PUNA JE VITAMINA C: Ovo je ubjedljivo NAJZDRAVIJA voćka na svijetu

0
4


Sadrži mnogo vitamina C, čak i više nego što se nalazi u limunu, zatim vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Osim toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljikohidrate. Najljekovitiji dio dunje je sjemenka koja se koristi za pravljenje čaja. Kada se stave u vodu, sjemenke oslobađaju sluz, koja ublažava tegobe kašlja i čisti respiratorni sistem. Osim toga, sadrže i veliku količinu amigdalina, vitamina B17, koji djeluje protiv raka. Sjemenke su također bogate mastima, taninima, pektinom, šećerima, emulgatorima i proteinima.

Zahvaljujući taninima i sluzi, dunje blagotvorno djeluju na rad crijeva i štite od zaraznih bolesti. Pektin je dobar za krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i štiti od radioaktivnog zračenja.

Sok od dunje može se koristiti za liječenje kašlja, astme i proljeva, dok se pečene ili kuhane dunje preporučuju osobama sa anemijom i zapaljenjem želuca i crijevne sluznice. Takođe može pomoći u ublažavanju menoragije.

Priprema soka od dunje: Operite i nasjeckajte kilogram dunja, a zatim ih procijedite kroz gazu. Popijte sok odmah jer brzo oksidira. Najbolje je piti prije jela.

Priprema čaja od dunje: Sjemenke dunje sipajte u kipuću vodu, potopite nekoliko minuta i popijte.

Izvor