Umjetnost na tanjiru koja je nadmašila naša očekivanja

0
17


Kad dođete u Italiju, podrazumijeva se da ćete jesti pizzu i tjesteninu, omiljena jela talijanske kuhinje. Međutim, i u Italiji, baš kao i kod nas, postoji više vrsta pizza koje se razlikuju po načinu pripreme, sastojcima i vrsti tijesta.

Dvije najpoznatije vrste pizze u Italiji su Napuljska i Rimska pizza.

Naime, upravo u Napulju u 17. i 18. stoljeću nastala je prva pizza koja je služila kao hrana siromašnim napuljskim obiteljima.

U svojim početcima se pizza sastojala od tijesta, začina, maslinovog ulja i paradajza, a kasnije su joj počeli dodavati sir mozzarellu koji se dobivao od mlijeka bivola.

Tijekom boravka u Rimu, odlučili smo probati najbolju pizzu u Italiji. Stanovnici Rima su nas uputili u pizzeriju Di Matteo, koju je napuljska obitelj osnovala davne 1936. godine.

Vremenom, pizzerija je stekla veliku popularnost te se proširila i na druge talijanske gradove kako bi u originalnom receptu napoletane mogli uživati svi građani Italije, kao i njihovi gosti.

Na meniju se mogu pronaći desetine vrsta pizze, a mi smo se odlučili za Calzone pizzu po kojoj je pizzerija i prepoznatljiva, peperoni i pizzu s mortadelom i pistacijama.

Pizzerija je skromno i jednostavno uređena, konobari su brzi, nasmijani i okretni, a na pizze smo čekali nekih 10-tak minuta iako je u restoranu bila gužva jer je bilo vrijeme ručka.

Već prvim zalogajem bilo je jasno da je najbolja pizzerija u Italiji opravdala naša očekivanja. Sve tri pizze koje smo jeli, izrađene su od najkvalitetnijih sastojaka, a Mozzarella je rađena od bivoljeg mlijeka.

Kombinacija mortadele i pistacija pokazala se kao pun pogodak, dok je Calzone punjena salamom, Mozzarellom i ukusnom ricottom.

Cijena pizza kreće se između 10 i 13 eura. Ono što je možda najbolje kod ovih pizza je to, što iako su jako obilne, nakon što ih pojedete ne osjećate umor i pospanost, nego se bez problema možete baciti na istraživanje vječitog grada.

Ocjena za pizzeriju Di Matteo je 10 od 10, stoga kad posjetite Rim, preporučujemo da upravo tu probate neku od brojnih pizza.Članak preuzet: Izvor