Više od 150 ukrajinskih spomenika kulture uništeno tokom ruske invazije

0
16


Eksperti UN-a potvrdili su potpuno ili djelomično uništenje 152 kulturno-historijske znamenitosti u Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju, saopćio je UNESCO u četvrtak.

To uključuje muzeje i spomenike, crkve i druge vjerske objekte, te biblioteke i druge izuzetne građevine, navodi UNESCO u ažuriranju svojih napora da pomogne ukrajinskim vlastima u dokumentovanju štete.

“Ovi ponovljeni napadi na ukrajinska kulturna mjesta moraju prestati. Kulturno naslijeđe, u svim njegovim oblicima, ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo biti meta”, rekla je generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay u izjavi.

Agencija pomaže ukrajinskim vlastima da obilježe znamenitosti karakterističnim “plavim štitom”, što znači da su zaštićene Haškom konvencijom o kulturi u oružanim sukobima iz 1954., čije su potpisnice i Rusija i Ukrajina.

Ipak, desetine lokacija su oštećene od početka ruske invazije 24. februara, sa tri četvrtine u istočnim regionima Harkova i Donjecka, kao i u blizini glavnog grada Kijeva, navodi UNESCO u svom ažuriranju.

Za sada, sedam lokacija svjetske baštine u Ukrajini nije pogođeno, kao što su katedrala Svete Sofije i manastirske zgrade Kijevsko-pečerske lavre u glavnom gradu.

Ukrajina je tražila da Rusija bude isključena iz UNESCO-a, a agencija je na neodređeno vrijeme odgodila sastanak na kojem bi se razgovaralo o statusu mjesta svjetske baštine čiji je Rusija trebala biti domaćin ovog mjeseca u gradu Kazanju.

UNESCO je upozorio da bi ruske trupe ili zvaničnici proglašeni krivima za svjesno uništavanje ukrajinskog naslijeđa mogli biti krivično gonjeni prema međunarodnom pravu.Source link