Vlada Borisa Johnsona na rubu kolapsa, ostavku dalo najmanje 30 ministara i zvaničnika

0
12


Veliku Britaniju danas potresa opći skandal nakon što je ostavku podnijelo više od 30 članova vlade na čijem čelu je Boris Johnson.

Vlada Velike Britanije danas je na rubu kolapsa nakon što su brojni ministri i saveznici opozvali svoju podršku britanskom premijeru i pozvali ga da podnese ostavku prije nego što bude prisiljen napustiti dužnost.

Johnson je započeo dan obećavajući da će se nastaviti boriti uprkos šokantnim ostavkama svog ministra finansija, ministra zdravstva i desetinama drugih zakonodavaca bijesnih zbog najnovije afere koja je “progutala” Downing Street – rješavanja ostavke od strane Johnsonovog bivšeg zamjenika šefa, Chrisa Pinchera, koji je optužen da je prošle sedmice imao seksualni odnos sa dvojicom muškaraca.

Pet ministara podnijelo je ostavke u jednom potezu danas poslijepodne, a pred kraj radnog dana Johnson je izgubio više od 30 članova svoje vlade.

Njegov dugogodišnji saveznik i viši ministar u vladi, Michael Gove, također ga je pozvao da prihvati da je “njegovo vrijeme isteklo”, prenosi CNN.

Prema posljednjim informacijama, Johnson je smijenio Govea upravo zbog toga što mu on nije pružio podršku.

Naime, glavni problem koji je prouzrokovao masovne ostavke jeste niz skandala koji Johnsona prate od početka njegovog mandata.

Nastojao je poništiti suspenziju saveznika optuženog za loše ponašanje, kaznila ga je policija jer je prisustvovao jednoj od brojnih zabava koje su se održavale u Downing Streetu tijekom karantina za vrijeme koronavirusa, izgubio je dva zastupnika zbog seksualnih skandala, a zatim nije uspio vratiti njihova mjesta na dopunskim izborima.

Kap koja je prelila čašu bilo je to što je ove sedmice priznao da je bio obaviješten o optužbama protiv Pinchera prije nego što ga je unaprijedio u zamjenika glavnog direktora, uprkos tome što su njegovi ministri i suradnici isprva tvrdili drugačije.Source link