Vlada se ogradila od performansa nagog muškarca u Sarajevu

0
18


Vlada Kantona Sarajevo ogradila se od peformansa koji se održava danas na Trgu Susan Sontag u Sarajevu, a koji je uznemirio građane s obzirom na to da podrazumijeva muškarca koji nag hoda gradom.

Oni su u saopćenju nakon što je videosnimak objavljen kazali da se Vlada KS ograđuje od događaja pred Narodnim pozorištem te da on nije dio projekta “Kultura na ulice” kako je to medijski najavljeno ranije.

“Performans koji se dešava večeras ispred Narodnog pozorišta Sarajevo nije dio projekta ‘Kultura na ulice’ Vlade Kantona Sarajevo. Vlada KS se ograđuje od događaja”, napisali su u kratkom i ekspresnom saopćenju.

Kazali su da organizator snosi odgovornost za sadržaj ne navodeći ko je organizator, odnosno ko im je u Sarajevu dao dozvolu za nastupanje.

“Eksplicitne nage scene su neprimjerene za javno izvođenje, jer postoje prostori koji su adekvatni za takve umjetničke koncepte”, naveli su oni.

Inače riječ je o projektu “East is best” u okviru internacionalnog Art Festivala Zvrk, a performans govori o ljubavi dvije osobe. Mnogi su osudili ovaj performans s obzirom na to da sadrži neprimjerene dijelove za javno mjesto.Source link