Vlast u RS-u na budžet uvodi hodže i popove

0
15


Vladajuća garnitura u entitetu Republika Srpska uoči izbora ništa ne prepušta slučaju te je odriješila javnu kesu pa novac dijeli, ali i obećava neke nove podjele.

Svjesni opasnosti opozicije, vladajući SNSD i čelnik te politike Milorad Dodik prvo je objavio poziv mladima da se prijave za dodjelu 100 KM pomoći. To je doslovno preslikana politika iz Srbije gdje je tamošnja vlast dijelila novac mladima, pa i Dodik sada omladini želi “osvježiti pamćenje” pred izbore.

Ali tu ne staje, već želi zagaziti i u vjerske bazene. Tako je prije nekoliko dana Dodik najavio da će vladi RS-a predložiti da svi vjerski službenici koji imaju službu u tom entitetu od 1. januara sljedeće godine primaju platu uz uračunate doprinose sa budžeta. Naravno, što Dodik zamisli to vlada i sprovodi tako da je i sama najava dovoljan argument da će to biti i sprovedeno.

Vlada RS-a je već počela skupljati podatke o vjerskim službenicima, a sve vjerske organizacije će takav Dodikov prijedlog nesumnjivo prihvatiti jer će to rasteretiti njihove budžete.

Nekoliko paradoksa

Koliko je ovaj potez problematičan je veoma široko pitanje i povlači niz dodatnih tema. Jedna od njih je i paradoks da Islamska zajednica (IZ) nema ugovor sa državom pa je i upitno koliko je navedeni plan sporovodiv. A da paradoks bude veći upravo Dodik blokira potpisivanje takvog sporazuma sa IZ.

Dalje, postavlja se pitanje odnosa vjere i države u ovoj zemlji. Onda više ne možemo govoriti da je ova država sekularna ili da teži nekom potpunom odvajanju vjere o države. Jer ukoliko vlast finansira vjerske institucije u smislu davanja plata i doprinosa, onda i te vjerske zajednice postaju itekako zavisne.

Dodik sad stvara situaciju gdje će preko noći pokušati privoliti naprimjer Islamsku zajednicu, iako je njegova politika godinama unazad inspirisala različite vrste ekscesa prema islamskim vjerskim objektima, zastrašivanja imama i slično. Sada Dodik dolazi do faze kada će iz budžeta davati novac za plate tih istih imama.

Ovo će biti svojevrsni test prije svega za Islamsku zajednicu.

Dodik se vjerovatno i na ovom primjeru vodi politikom iz Srbije gdje tamošnji vjerski dužnosnici imaju uplaćene poreze i doprinose od države, ali ne i plate.

Dodik u Islamskom centru Doboj 2019. kada je donirao 100.000 KM
Dodik u Islamskom centru Doboj 2019. kada je donirao 100.000 KM

Dok su jedni ovu Dodikovu ideju podržali, veoma mnogo je i onih koji osuđuju ovaj potez. Naime, dugogodišnje pitanje u BiH su finansijski izvještaji vjerskih zajednica, (ne)plaćanje poreza i netransparentnost. Sada Dodik javni novac uzima i daje ga za plate i doprinose popovima, svećenicima i hodžama.

Vlast u RS-u na ovaj način ide na sigurno jer zna da su vjerske institucije i bogomolje izuzetno plodno tlo za ubiranje glasova. A kako će ih najlakše privući nego novcem. S druge strane i opoziciju dovodi u nepovoljan položaj jer svako ko bi iz opozicije i kritikovao ovako nešto rizikuje da se zamjeri utjecajnim vjerskim zajednicama i unazadi svoju izbornu šansu.

Source link