Voće je dio zdrave ishrane, ali morate pazite na koji način ga unosite, a evo i zašto

0
6


Kad posežući za zdravom porcijom voća otvorimo limenku, bocu ili vrećicu, možda nećemo dobiti toliko zdrav međuobrok kao što mislimo. Konzervirano, smrznuto, sušeno ili voće u soku nije prirodni oblik voća, a obradom može izgubiti neke svoje blagodati i dobiti dodatni šećer.

Smanjite unos sušenog voća

Sušeno voće je stabilna alternativa onom svježem i kao takvo puno praktičnije za nošenje, a sadrži otprilike istu količinu hranjivih tvari kao i svježe voće. Istraživanja su čak pokazala da ljudi koji redovito jedu sušeno voće imaju bolju cjelokupnu prehranu.

Problem je u veličini porcije i šećeru. Sušenjem se uklanja većina vode, a uz vlakna, voda je ono što vam pomaže da se zasitite jedući voće. Oduzmete li mu vodu, vrlo lako ćete pojesti više nego što biste trebali, što možete provjeriti s istim brojem bobica svježeg grožđa i grožđica.

Osim toga, procesom sušenja koncentriraju se prirodni šećeri, pa jedući sušeno voće unosite puno kalorija. Ne pomažu dakako ni proizvodi sa suhim voćem ‘obogaćeni’ dodanim šećerima.

Izbjegavajte voće konzervirano u sirupu

Kupujete li konzervirano voće, veliku pažnju poklonite čitanju etiketa na ambalaži i birajte ono konzervirano u vodi ili 100-postotnom soku, a ne u sirupu.

Sirupi u kojima pliva konzervirano voće obično su puni šećera i kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze, visokokaloričnog zaslađivača koji bi trebalo izbjegavati.

Ograničite sokove i smoothieje

Popiti voće nije isto što i pojesti ga, pa nije loše suzdržati se kad se radi o većim količinama voćnih sokova i smoothieja. Iako ih se često uzdiže kao zdrave napitke, u stopostotnim voćnim sokovima ili smoothiejima iz dućana ima dovoljno šećera da ih se usporedi s gaziranim sokovima. Čaša soka od naranče tako ima oko 23 grama šećera, što nije tako daleko od granice njegove dnevno preporučene količine.

I kupovni smoothieji mogu biti prave šećerne bombe. Blender uklanja vidljive tragove svega što se ubaci u njega kako bi se dobio bolji okus, pa vam pravljenje smoothieja u vlastitoj radinosti nudi malo više kontrole. Kao i kod sušenog voća, u konzumiranju voćnih sokova i smoothieja ključ je u umjerenosti.

Provjerite količinu šećera u smrznutom voću

Voće samo po sebi ima relativno visok udio šećera, a onaj dodani samo će vam povećati beskorisne kalorije. Šećer dodan smrznutom voću, čime mu se poboljšava okus, nije neuobičajena pojava, pa ako već kupujete smrznute borovnice, jagode ili neko drugo voće, provjerite na etiketi ima li u vrećici i dodanih zaslađivača.

Jedite svježe voće

Ako možete birati, najbolja opcija uvijek je svježe voće. Kad vam ono nije pri ruci ili nije dostupno, jedite sušeno voće ili pijte sok, ali obratite pažnju na ono što jedete i na veličinu porcije.

Izvor