Znakovi da ste dehidrirali | Krajina.BA

0
13


Ne mora samo osjećaj žeđi da bude znak da vam je potrebna voda, postoje i mentalni i fizički znaci koji ukazuju na to da ne pijemo dovoljno tečnosti. Ovo su znakovi dehidriranosti.

Osjećate glad – Vrlo je moguće da ste zaista gladni, ali postoje trenuci kada osjećate žudnju za hranom, a zapravo ste žedni. Važno je da obratite pažnju na svoje tijelo i naučite razliku.

Glavobolja – Ne postoji potpuno objašnjenje zašto se glavobolje javljaju s dehidracijom, ali stručnjaci imaju nekoliko teorija. Jedna od njih uključuje receptore za bol u mozgu koji su pričvršćeni za moždane membranske slojeve koji štite mozak i kičmenu moždinu. Smatra se da dehidracija može da dovede do pomjeranja tečnosti iz mozga, vršeći pritisak na moždane ovojnice i kao rezultat toga stimulira receptore za bol, piše Real Simple.

Gubite koncentraciju – Dehidracija može da dovede do nedostatka sposobnosti da se fokusirate, što može da bude neprijatno prilikom obavljanja dnevnih obaveza. Čak i blaga dehidracija može izazvati kognitivne probleme.

Manja elastičnost kože – Dok suha koža nije nužno direktan znak vašeg nivoa hidratacije, elastičnost kože jeste. Stručnjaci preporučuju provjeru u vidu štipanja kože. Ukoliko se nakon što se uštinete vaša koža ne vrati brzo na mjesto, ovo može da bude znak dehidracije.

Izvor