Zovko i danas u Evropskom parlamentu lobirala za tzv. “legitimno predstavljanje”

0
15


Evropski parlament je danas na plenarnoj sjednici raspravljao o situaciji u Bosni i Hercegovini, uoči glasanja o godišnjem izvještaju o zemlji.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove (AFET) u Evropskom parlamentu Željana Zovko je priložila amandman na konačnu verziju izvještaja o Bosni i Hercegovini koji se odnosi na Strateški kompas.

Kako je rekla Zovko, ova smjernica vanjske i sigurnosne politike EU za naredne godine naglašava važnost sigurnosti na Zapadnom Balkanu i poziva na podršku suverenitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, zasnovanom na principima ravnopravnosti. i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, kako je zapisano u Ustavu Bosne i Hercegovine.

Zovko je, kako kaže, već ranije uspjela ubaciti paragrafe koji pozivaju na provođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u slučaju Ljubić, a uključila je i poziv na postizanje dogovora o reformi Izbornog zakona BiH.

Na osnovu njenog prijedloga, kako tvrdi, u izvještaju se ističe da ne smije biti diskriminacije u mogućnostima legitimnog predstavljanja građana u javnoj sferi.

“Evropska sigurnost ne može biti zagarantovana bez stabilnosti na Zapadnom Balkanu. To uključuje očuvanje mira i funkcionisanje svake države u regionu. Kao snažan zagovornik vladavine prava, Evropski parlament treba promovirati poštovanje Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine i podsticati ispravnu provedbu odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine“, zaključila je Zovko.Članak preuzet: Izvor